Måleritips!

Här bjussar jag på dagens tips från ateljen. När du vill skapa rinnande effekter är vatten i sprayflaska en riktigt bra följeslagare. Jag har den alltid till hands eller hängandes i ficken på mitt förkläde så att jag alltid är redo att tunna ut akrylfärgen och få den att flöda så som jag gillar.

Men… och det är ett stort MEN! Var försiktig! Du kan alltså inte obehindrat späda ut akrylfärgen med vatten för då förlorar den sitt fäste mot underlaget. Många missar det! I sin skapariver sprayar man mer och mer och ännu mer vatten. För det är roligt och blir så fint! Du märker det inte när du håller på. Men i efterhand, när tavlan torkat eller snarare en tid därefter, så finns det en mycket stor risk att färgen flagnar. Ve och fasa ifall du då redan har sålt tavlan, som visar sig ha undermålig kvalitet. Gha!!!

Lösningen på problemet och din bäste vän är ett Medium. Du behöver alltså blanda in ett bindemedel i akrylfärgen. På så vis förstärks vidhäftningen mot underlaget. Jag skulle säga: – Blanda inte ut akrylfärgen med mer vatten än ca 25%, ifall du inte vill använda medium. Och ska du skapa rinnande effekter som flödar behöver det vara tunnt. Då behöver man oftast mer vatten än så (lite beroende på vilken viskositet din sorts akrylfärg har från början).

När jag ska måla en tavla och anar att jag vill ha rinnande effekter så brukar jag ta en klick medium och en klick färg och blanda ihop. Ibland adderar jag medium i all färg jag använder på tavlan, just för att kunna vara flexibel. Men ofta stryker jag istället på extra färg blandat med medium på ställena där jag vill skapa rinnande effekter. Alltså innan jag påbörjar sprayandet med vatten, så får allt blanda ihop sig på tavlan. Det brukar funka bra, speciellt ifall jag målar en bakgrund som inte kräver någon direkt precision.Det finns många olika sorters medium och ibland upplevs det som en djungel. Här är i alla fall en variant som jag gillar därför att den ger en matt och elastisk yta och blir färglös när den torkat. Den påverkar heller inte torktid av färgen, vilket är ett plus när allt ändå är väldigt blött. Därför har jag den nu i min webshop ifall någon behöver säkra upp sitt måleri. Good Luck everybody!

Läs mer om produkten Matt Medium >

Rinnande effkter